Zimne dłonie

Dział forum zajmujący się schorzeniami i wadami układu sercowo-naczyniowego, serca, aorty i mniejszych naczyń krwionośnych

Zimne dłonie

Postautor: Moniss » 20 paź 2011, 17:08

Jaki jest powód zimnych dłoni? Niby mówią, że jestem dobra w łóżku:d ale mnie to już irytuje bo w sali jest ciepło, w domu jest ciepło a ja praktycznie zawsze mam zimne dłonie.
Moniss

Re: Zimne dłonie

Postautor: Student » 22 paź 2011, 12:42

Powodem zimnych dłoni jest niedokrwienie tej części ciała. Wystarczy się ciepło ubierać i nie zapominać o skarpetkach oraz rękawiczkach. Przyczyn jest wiele np. stres, choroby tak zwanej kolagenozy, choroby układu krążenia oraz układu oddechowego, odmrożenia, obrzęk płuc, palenie papierosów, choroba Buerger'a czy zespół kanału nadgarstka.
Student medycyny.
Student

Postautor: Polska » 02 lis 2011, 14:03

Ja też mam zimne dłonie, ogólnie to zmarźlak jestem niezły. Noszę już od jesieni rękawiczki i jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza. A w zbyt ciepłych pomieszczeniach jest to nawet zaleta. :))
Polska

Postautor: Pendrive » 03 lis 2011, 16:52

Zbytnio nie wiem o co w tym chodzi ale słyszałam o takim badaniu jak kapilaroskopia na podstawie którego wynika chyba co Ci dolega. udaj się może do pediatry o skierowanie do lekarza specjalisty?
Pendrive

Postautor: Get UP! » 04 lis 2011, 19:03

Pendrive pisze: kapilaroskopia

Tak jest coś takiego, przyczepia się do palców specjalne "szczypce", które wykonują jakiś tam specjalistyczny pomiar.
Czy problem dotyczy tylko dłoni? A stopy może też masz zimne? Jak ciśnienie? Zimne dłonie i stopy prawie zawsze występują przy zbyt niskim ciśnieniu. Podobnie zresztą ma się sprawa z paleniem papierosów i jego okrutnymi skutkami.
Get UP!

Postautor: Moniss » 06 lis 2011, 21:00

Stopy też się zdarza ale najczęściej zimne są właśnie dłonie. Nie straszcie mnie jakimiś badaniami kapilacośtam ehh zaczynam się martwić, że to coś poważnego. W zasadzie to miałam nadzieję, że jak tu napiszę to mi poradzicie co mam zrobić aby bez lekarza udało mi się zwalczyć ten problem a rękawiczki to raczej kiepski pomysł :|
Moniss

Postautor: Student » 09 lis 2011, 11:15

Moniss pisze:Stopy też się zdarza ale najczęściej zimne są właśnie dłonie. Nie straszcie mnie jakimiś badaniami kapilacośtam ehh zaczynam się martwić, że to coś poważnego. W zasadzie to miałam nadzieję, że jak tu napiszę to mi poradzicie co mam zrobić aby bez lekarza udało mi się zwalczyć ten problem a rękawiczki to raczej kiepski pomysł :|

Kilka osób wypisało Ci już tyle porad, więc nie rozumiem Twojego postu :roll:
W skrócie:
Choroba układu krążenia, niskie ciśnienie, skutek palenia papierosów, duża dawka stresu. Z gorszych zjawisk to groźna choroba Buergera, choroby autoimmunologiczne a także zespół cieśni nadgarstka. Dokładniejszą diagnozę postawi tylko lekarz bo dokładniejszym zbadaniu.
Student medycyny.
Student

Postautor: Moniss » 12 lis 2011, 20:42

Choroba układu krążenia, niskie ciśnienie, skutek palenia papierosów, duża dawka stresu. Z gorszych zjawisk to groźna choroba Buergera, choroby autoimmunologiczne a także zespół cieśni nadgarstka. Dokładniejszą diagnozę postawi tylko lekarz bo dokładniejszym zbadaniu.

Zawsze mam problem z wyszukiwaniem informacji z większej ilości tekstu. Teraz już wszystko rozumiem. Czyli od razu do kardiologa muszę się zapisać w rejestracji? Czy do mojego lekarza muszę z tym iść żeby lepiej to sprawdzić?
Moniss

Wróć do Forum kardiologiczne