Zaczerwienione i swędzące oczy

Zaczerwienione i swędzące oczy

Postautor: Kotek » 05 lis 2011, 10:19

Od kilku dni mam zaczerwienione gałki oczne, do tego jak zamykam oczy to czuję jakby mi one wychodziły na zewnątrz, takie jakby szczypanie. jest to bardzo uciążliwe pomóżcie co kupić w aptece
Kotek

Re: Zaczerwienione i swędzące oczy

Postautor: Student » 09 lis 2011, 10:50

Ile masz lat? Jakiego rodzaju pracę wykonujesz? Ile godzin spędzasz przed TV/komputerem?
Student medycyny.
Student

Postautor: Get UP! » 10 lis 2011, 20:08

Kotek pisze:Od kilku dni mam zaczerwienione gałki oczne, do tego jak zamykam oczy to czuję jakby mi one wychodziły na zewnątrz, takie jakby szczypanie. jest to bardzo uciążliwe pomóżcie co kupić w aptece

Kup sobie krople do oczu, które nawilżą Twoją gałkę oczną. Też mam zaczerwienione i swędzące oczy po skończeniu pracy (pracuję w biurze i gapię się w monitor praktycznie 10h dziennie). To pomaga. Ekran ma to do siebie, że strasznie działa na oczy.
Get UP!

Postautor: mruczek » 12 lis 2011, 10:05

Kup sobie STRIX tylko krople do oczu a nie tabletki. Co prawda nigdy nie brałam tabletek, ale tak myśląc to krople mają szybsze działanie bo od razu nakładasz je bezpośrednio. Bardzo mi pomagają w pracy przed komputerem.
mruczek

Postautor: Rihanna » 17 lis 2011, 15:11

Byłam u lekarza z moim starszym dzieckiem. Niestety nie potrafimy z mężem zapanować nad nim i jego uzależnieniem od komputera. Staramy się jak możemy, ale bywa z tym różnie. Przez nieustanne siedzenie przed monitorem ma on ciągle zaczerwienione oczy. Skarży się także na ich szczypanie po zamknięciu. Lekarz zalecił nam systematyczne nawilżanie gałki ocznej jednym z bez-receptowych specyfików oraz spróbowanie ograniczenia przesiadywania przed komputerem.
Rihanna

Postautor: Coldplay » 20 lis 2011, 18:04

Jak blisko siedzisz monitora? Bezpieczna odległość to jakiś 1m, także zmień to gdy siedzisz zbyt blisko ekranu. Co więcej, bardzo istotną kwestią, o której większość zapomina, jest spoglądanie co jakiś czas przez okno. Dzięki tej czynności Twoje oko zacznie pracować ustawiając ostrość widzenia w zależności od odległości budynków, samochodów itd a jak wiadomo za oknem znajdują się one w różnych odległościach. Nie zaszkodzi takie spoglądanie raz na 15 minut.
Coldplay

Postautor: RiO » 02 gru 2011, 15:50

Z tą zmianą odległości to nie słyszałam. Spróbowałam teraz i rzeczywiście po dłuższym patrzeniu w monitor, jak się spojrzy za okno na bloki z różnych odległości, to czuć jak oko ustawia ostrość i pracuje. Fajna metoda, dzięki. Forum się jednak do czegoś w życiu przydaje! :D
RiO

Postautor: malutka557 » 04 gru 2011, 19:35

a czy daje coś zakup takiego filtra na monitor? jest to taka blaszka, którą się zamieszcza na monitorze i że niby ona zatrzymuje na sobie całe te szkodliwe promieniowanie.
malutka557

Postautor: Jędrek » 08 gru 2011, 16:27

malutka557 pisze:a czy daje coś zakup takiego filtra na monitor? jest to taka blaszka, którą się zamieszcza na monitorze i że niby ona zatrzymuje na sobie całe te szkodliwe promieniowanie.

Sprawdza się w przypadku starszych monitorów. Nowsze monitory i ekrany w laptopach są już wyposażone w specjalne filtry. Zakup takich osłonek jest raczej bezwartościowy. Nie widzę sensu w wydawaniu dodatkowych pieniędzy na takie dodatki.
Jędrek

Postautor: doktorsky » 13 sty 2012, 19:48

Brudnymi rękami nie pocierałeś oczu?
doktorsky

Wróć do Forum okulistyczne