Soczewki, basen, problem

Soczewki, basen, problem

Postautor: Patyczak » 21 gru 2011, 15:10

mam słaby wzrok, -3 na oba oka. Mam w planach częste uczęszczanie na basen, generalnie rzecz biorąc nie mam wyjścia i z powodów zdrowotnych muszę na niego chodzić. Co z soczewkami, skoro jak myślę muszę je zdjąć? Bez nie dam rady poruszać się w wodzie. Proszę o szybką odpowiedź, najlepiej dzisiaj.
Patyczak

Re: Soczewki, basen, problem

Postautor: Student » 21 gru 2011, 16:39

Na pewno trzeba zrezygnować z soczewek w trakcie pływania na basenie. Chlor i soczewki to bardzo złe rozwiązanie. Nie myślałeś o operacji laserowej? Aha i pamiętaj o kroplach nawilżających do uczy. Chlor działa bardzo destrukcyjnie na nawilżenie gałki ocznej. I tak w ogóle, to do pływania nie jest Ci potrzebny sokoli wzrok. Z taką wadą możesz sobie poradzić w wodzie bez używania soczewek.
Student medycyny.
Student

Re: Soczewki, basen, problem

Postautor: viva » 21 gru 2011, 23:29

Ja na basenie pływam bez soczewek. Pływanie w nich jest niezdrowe o czym pisał student. Moje krople nawilżające to starazolin. Ogólnie warto je stosować dzień w dzień. Oczy męczą się i wysuszają nie tylko na basenie ale też podczas długiego czytania książki czy patrzenia w monitor. Kosztują koło dyszki.
viva

Wróć do Forum okulistyczne