Pojawil się katar

Dział forum zajmujący się rozpoznawaniem i leczeniem schorzeń alergicznych

Pojawil się katar

Postautor: Piciu » 17 paź 2011, 10:48

Dość dziwna sytuacja bo nigdy nie miałem problemów z przewlekłym katarem czy uczuleniem na jakieś pyłki a tutaj od jakichś 3 tygodni pojawił się u mnie katar i z dnia na dzień jest coraz większy... na początku myślałem, że to przeziębienie ale chyba muszę to wykluczyć. jak myślicie?
Piciu

Re: Pojawil się katar

Postautor: Student » 22 paź 2011, 12:06

Jeśli jest to sam katar i nie towarzyszy temu ból głowy, gardła lub podwyższona temperatura to nie jest to objaw przeziębienia. Ewidentnie musi się dziać coś z Tobą jeśli chodzi o alergię lub z otoczeniem, w którym przebywasz. Kiedy miałeś robiony test na alergię? W jakich sytuacjach pojawia/nasila się katar?
Student medycyny.
Student

Postautor: Polska » 02 lis 2011, 14:05

Mój braciszek dostawał kataru i kaszlu jak przebywał w pokoju. lekarze nie wiedzieli co mu jest, brał Amertil ale nic to nie pomagało. Przy remoncie pokoju okazało się, że za ścianą był ogromny grzyb na ścianie, który powodował takie a nie inne dolegliwości. Tata kupił środek odgrzybiający, pomalował na nowo ściany i problem przestał występować. Może to to?
Polska

Postautor: Pendrive » 03 lis 2011, 16:58

Przeziębienia nie wykluczałabym na Twoim miejscu. Katar może z czasem doprowadzić do podrażnienia gardła, które zacznie z czasem Ciebie boleć. Później może przyjść kaszel i temperatura. Czy próbowałaś wziąć Theraflu, fervex albo polopirynę?
Pendrive

Postautor: Piciu » 04 lis 2011, 15:35

Dziękuję za tyle odpowiedzi, problem niestety nie ustępuje. Testy alergicznie miałem robione jakieś kilka miesięcy temu i wyszło na nich uczulenie na brzozę i sierść.

Nie brałem tych leków co wymieniłeś Pendrive, gdyż myślę że mi to raczej nie pomoże.

Polska bardzo ciekawe jest to co napisałaś, tak się składa że mój problem nasila się zwłaszcza podczas przebywania w moim pokoju. Jeszcze dzisiaj sprawdzę czy za szafą nic nie ma.
Piciu

Postautor: Get UP! » 04 lis 2011, 18:45

To nie grzyb, jak jest grzyb na ścianie to możesz miec objawy w postaci kaszlu a taki ma się rozumieć wgle u Ciebie nie występuje jakoś specjalnie nagminnie. Kup sobie Aspiryne C, bardzo pomaga w takich objawach, które jak dla mnie wskazują na przeziębienie. A jak Aspirynka Ci nie pomoże i ewentualnie hmm może Sudafed też weź, to wtedy pozostaje lekarz i dokładniejsze zbadanie Ciebie.
Get UP!

Postautor: Piciu » 05 lis 2011, 20:47

Kup sobie Aspiryne C, bardzo pomaga w takich objawach, które jak dla mnie wskazują na przeziębienie. A jak Aspirynka Ci nie pomoże i ewentualnie hmm może Sudafed też weź

ok, nie mam nic do stracenia to wezme. w ogole trace juz nadzieje na jakiekolwiek wyleczenie tego kataru bez wizyty u lekarza. taki katar to jest jednak masakryczny problem. aspirynke kojarze, nie pomyslalem jakos wczesniej zeby ja wziac a co do sudafedu to chyba jest jakiś nowy lek? wybaczcie za styl ale pisze z telefonu
Piciu

Postautor: Student » 09 lis 2011, 10:55

To jak z tym grzybem? Jest w pokoju? Polska napisała bardzo istotne spostrzeżenie, które nie przyszło mi do głowy. Choć od razu dementuję opinię Get up!, gdyż de facto katar także może być skutkiem występowania grzyba w pokoju.

a co do sudafedu to chyba jest jakiś nowy lek?

Sudafed nie jest z tego co pamiętam zbyt starym specyfikiem, ale do najnowszych nie można go zaliczyć. Ma już swoich przeciwników i zwolenników. Proszę jednak się upewnić, czy nie jesteś uczulony na pseudoefedrynę.
Student medycyny.
Student

Postautor: Piciu » 11 lis 2011, 21:27

Sudafed pomógł, jestem dzień bez kataru i rewelacyjnie się z tym czuję, dziękuję wszystkim za pomoc, jesteście wielcy :d
Piciu

Postautor: Piasek » 04 gru 2011, 0:01

Piciu pisze:Sudafed pomógł, jestem dzień bez kataru i rewelacyjnie się z tym czuję, dziękuję wszystkim za pomoc, jesteście wielcy :d

SIema!
Też mam problem z katarem. Zawsze brałem krople ale teraz widzę, że mogę je tylko przez 3 dni. Muszę zmienić przyzwyczajenie i znaleźć alternatywę dla moich obecnych środków na katar. O Sudafedzie słyszę pierwszy raz. W poniedziałek kupię, chyba że juro znajdę jakąś otwartą aptekę/
Pozdrawiam.
Piasek

Następna

Wróć do Forum alergologiczne