Mam alergię na kurz :o

Mam alergię na kurz :o

Postautor: mADLEN » 23 paź 2011, 14:58

Miałam robione testy alergiczne na podstawie których wyszło, że jestem uczulona na kurz. Czy to oznacza, że już teraz muszę przebywać tylko w krystalicznie czystych pomieszczeniach??!! I co mam robić aby objawy uczulenia były jak najmniejsze? Ta pielęgniarka była bardzo niemiła i nic mi dokładnie nie powiedziała:(
mADLEN

Re: Mam alergię na kurz :o

Postautor: Pendrive » 03 lis 2011, 16:44

A nie dostałaś żadnych leków na alergię? na kurz będziesz kichała lub łzawiła ale to zalezy od organizmu. Z tego co wiem to amertil jest na pwostrzymywanie występowania uczuleń wszelkiego rodzaju.
Pendrive

Postautor: Get UP! » 04 lis 2011, 19:51

Ja na alergię brałem Zyrtec o ile dobrze pamiętam choć nazwa Amertil też mi się już obiła o uszy. Zyrtec jest jednak z tego co wiem mocniejszy, ale niestety nie powiem Ci czy dostaniesz go bez recepty. Alergia to nie koniec świata, nie wiem czy ta facetka Ci powiedziała, ale jak bardzo Ci to przeszkadza to możesz się udać na odczulanie. Problem zniknie.
Get UP!

Postautor: mADLEN » 08 lis 2011, 17:18

Nie dostałam żadnych leków właśnie :// A co to jest to całe odczulanie i czy jest to finansowane w ramach NFZ?
mADLEN

Postautor: Student » 09 lis 2011, 11:32

Odczulanie nie jest refundowane. Koszt zależy od metody odczulania, wiąże się to z częstymi wizytami, które systematycznie będą malały aż do ustąpienia alergii.
Student medycyny.
Student

Postautor: mADLEN » 11 lis 2011, 13:05

Dzięki za odp. Skoro bez refundacji to kilka stówek trzeba będzie przeznaczyć... :( A jak częste są te wizyty i jak długo na oko będę musiała jeździć do szpitala?
mADLEN

Postautor: ciuchcia » 16 lis 2011, 15:10

Mój młodszy brat chodził jakoś co kilka dni, później raz na miesiąc, raz na pół roku, raz na rok i przestało mu doskwierać uczulenie. Ile płacił nie mam pojęcia, ale za każdy taki zabieg ponad stówkę było na pewno. Jest to droga opcja, wolałbym brać jakieś tam leki, niż wydawać w sumie grubo ponad tysiąc złotych....
ciuchcia

Postautor: Student » 03 gru 2011, 17:58

mADLEN pisze:Dzięki za odp. Skoro bez refundacji to kilka stówek trzeba będzie przeznaczyć... :( A jak częste są te wizyty i jak długo na oko będę musiała jeździć do szpitala?

Zostało to już wyjaśnione przez kolegę powyżej. Wystarczy brać leki i efekt będzie taki sam jak po zabiegu odczulającym. Wyjdzie znacznie taniej. Nigdy nie ma pewności, czy odczulanie coś da, albo czy nie będzie nawrotu uczulenia.
Student medycyny.
Student

Wróć do Forum ginekologiczne