Leczenie kanałowe - kiedy ciemnieje ząb

Dział forum zajmujący się funkcjonowaniem, patologiami i leczeniem zębów, oraz przyzębia

Leczenie kanałowe - kiedy ciemnieje ząb

Postautor: viva » 17 gru 2011, 19:56

Miałam leczenie kanałowe zęba. Podobno będzie on z dnia na dzień coraz ciemniejszy? Czy można to ograniczyć? I jeszcze mam pytanie, po jakim czasie zaczynają pojawiać się pierwsze objawy?
viva

Re: Leczenie kanałowe - kiedy ciemnieje ząb

Postautor: Morlin » 18 gru 2011, 14:26

Nie u każdego występuje efekt coraz ciemniejszego zęba. Nie można też określić momentu, w którym rozpoczyna pojawianie się zabarwienia. Wątpię, żeby była możliwość ewentualnego przerwania procesu w przypadku jego występowania. Co najwyżej mogę zalecić stałą obserwację i ewentualną wizytę u dentysty, może on coś pomoże.
:)
Morlin

Postautor: Get UP! » 18 gru 2011, 17:29

Współczesne metody nie powodują raczej przebarwień zęba. Taki ząb staje się niestety martwy, dlatego jest większe prawdopodobieństwo wystąpienia ciemniejszego przebarwienia. Mam nadzieję, że byłaś u sprawdzonego dentysty. Większość osób ma ciemniejszy ząb ze względu na źle wykonany zabieg przez dentystę.
Get UP!

Postautor: Aniolek » 19 gru 2011, 12:59

Mi ząb nie ściemniał. No może troszeczkę, ale jest to praktycznie niewidoczne. Wszystko dlatego, że lekarz dokładnie oczyścił mój ząb po zabiegu. Poszedłem prywatnie do najlepszego dentysty w mieście.
Aniolek

Postautor: viva » 21 gru 2011, 23:23

Dzięki za odp. A co w przypadku (oby tak nie było, odpukać) kiedy pojawi się przebarwienie? Można to jakoś zatuszować, nałożyć jakąś podkładkę na martwy ząb?
viva

Postautor: Student » 22 gru 2011, 18:49

viva pisze:Dzięki za odp. A co w przypadku (oby tak nie było, odpukać) kiedy pojawi się przebarwienie? Można to jakoś zatuszować, nałożyć jakąś podkładkę na martwy ząb?

Można wykonać zabieg wybielania, przeważnie jest to jednorazowa wizyta u dentysty. Można także wykonać zabieg, który będzie polegał na nałożeniu na martwy, ciemniejszy ząb korony protetycznej mającej na celu zasłonięcie przeszkadzającego zęba.
Student medycyny.
Student

Wróć do Forum stomatologiczne