Dieta w zależności od grupy krwi?

Dział forum zajmujący się zasadami żywienia, odchudzaniem, psychologią żywienia i technologiami gastronomicznymi

Dieta w zależności od grupy krwi?

Postautor: Aniolek » 19 gru 2011, 12:58

Mam grupę krwi B. Słyszałem, że dietę powinno się dostosowywać patrząc na grupę krwi. Ile jest w tym prawdy?
Aniolek

Re: Dieta w zależności od grupy krwi?

Postautor: Kevin » 21 gru 2011, 10:04

Witam,
Tak, to prawda. Interesowałem się tym swego czasu. Przy uwzględnieniu grupy można z łatwością ułożyć swoją dietę. Co innego trzeba jeść żeby przytyć, a co innego żeby schudnąć. Co jak mniemam wydaje się logiczne.
Podaję Ci krótki cytat ze znanego mi serwisu:
Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi:
Kukurydza - zakłóca efektywność insuliczną, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
Rośliny strączkowe - zakłócają właściwe przyswajanie żywności, spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
Orzeszki ziemne - zakłócają efektywność metabolizmu, zakłócają funkcje wątroby, przyczyna hipoglikemii;
Siemię sezamu - spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
Gryka - zakłóca trawienie, spowalnia tempo metabolizmu przyczyna hipoglikemii;
Pszenica - zakłóca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, że żywność jest składowana w organizmie w postaci tłuszczu, zamiast być spalana w energii, zakłóca efektywność insuliczną.

Żywność, która sprzyja spadku wagi:
Zielone warzywa - pomagająca w efektywnym metabolizmie;
Mięso - pomagająca w efektywnym metabolizmie;
Jaja/niskotłuszczowe produkty mleczne - pomagająca w efektywnym metabolizmie;
Wątroba - pomagająca w efektywnym metabolizmie;
Herbata z lukrecji* - przeciwdziała hipoglikemii.

*Nigdy nie bierz suplementu lukrecji bez kontroli lekarskiej. Herbatkę z lukrecji pić można bez obaw.

Artykuł: http://www.dieta.pl/diety/diety_dla_gru ... b-384.html
Przeczytaj dokładnie ten artykuł i zapisz sobie najważniejsze rzeczy.
Pozdrawiam, K.
Kevin

Postautor: marietta » 22 lut 2012, 13:30

Nigdy nie stsowałam diety dopasowanej do grupy krwi, ale chetnie na ten temat wiecej poczytam ;)
marietta

Postautor: duszmin » 01 mar 2012, 8:58

To normalna dieta, niczym się nie różni więc to bez różnicy. Podczas diety warto pamiętać że nasz organizm może się osłabić więc warto zaopatrzyć się w liocolostrum. Jest to naturalny preparat wspomagający nasz organizm. Skład jego znaleźć można w sieci.
duszmin

Wróć do Forum dietetyczne