Dieta bezglutenowa

Dział forum zajmujący się zasadami żywienia, odchudzaniem, psychologią żywienia i technologiami gastronomicznymi

Dieta bezglutenowa

Postautor: RiO » 02 gru 2011, 15:36

Co to jest dieta bezglutenowa? Na czym ona polega i jak bardzo jest skuteczna?
RiO

Re: Dieta bezglutenowa

Postautor: Student » 03 gru 2011, 18:20

W tej diecie rezygnujesz z pokarmów, które zawierają gluten. Oznacza to, że musisz zrezygnować z pszenicy, jęczemienia czy żyta. Czy jest skuteczna nie mam pojęcia, nigdy nie stosowałem. :-)
Student medycyny.
Student

Postautor: Jędrek » 08 gru 2011, 16:37

RiO pisze:Co to jest dieta bezglutenowa? Na czym ona polega i jak bardzo jest skuteczna?

Skuteczna jest, ale to zależy od organizmu człowieka. Jednemu pomoże bardziej innemu mniej. W sklepach jest coraz więcej produktów bezglutenowych. Kiedyś nie było to takie łatwe. Teraz wystarczy iść do pierwszego lepszego marketu.
Jędrek

Postautor: Aneta » 10 gru 2011, 20:44

Próbowałam tej diety. Jest ona bardzo trudna do zrealizowania. Dzisiaj w TV leciał program odnośnie osób chorych na caliakię. I było tam o wysokich kosztach sporządzanych potraw a także braku możliwości urozmaicania dań. Efekty są podobno zadowalające, ale jak pisałam nie każdy da radę się na niej utrzymać.
Aneta

Postautor: RiO » 15 gru 2011, 10:14

To znaczy ja czytałem o niej na jakimś forum kulturystycznym, ktoś coś o niej wspominał. Nie pamiętam już czy to dotyczyło odchudzania się czy nabrania masy. Chyba to pierwsze co? Jednak niektórzy dają na niej radę, trzeba mieć po prostu silną motywację. A jak się czegoś chce, to można zdziałać cuda.
RiO

Postautor: Student » 17 gru 2011, 12:09

RiO pisze:To znaczy ja czytałem o niej na jakimś forum kulturystycznym, ktoś coś o niej wspominał. Nie pamiętam już czy to dotyczyło odchudzania się czy nabrania masy. Chyba to pierwsze co? Jednak niektórzy dają na niej radę, trzeba mieć po prostu silną motywację. A jak się czegoś chce, to można zdziałać cuda.

Jak ze wszystkim. Do osiągnięcia postępów konieczna jest odpowiednia motywacja w tym co się robi. Dieta ma na celu zbicie nadmiernej tkanki tłuszczowej, więc ma na celu odchudzanie a nie nabranie masy.
Student medycyny.
Student

Wróć do Forum dietetyczne