Co jeść aby przytyć?

Dział forum zajmujący się zasadami żywienia, odchudzaniem, psychologią żywienia i technologiami gastronomicznymi

Co jeść aby przytyć?

Postautor: Pepsi » 20 paź 2011, 12:11

Moim dużym problemem jest niedowaga. Mam 19 lat i przy wzroście 183 cm ważę tylko 63 kg. Jestem masakrycznie chudy przez co mam wiele kompleksów. :<
Pepsi

Re: Co jeść aby przytyć?

Postautor: Student » 22 paź 2011, 11:56

Z Twojego opisu wynika, że masz budowę ektomorfika. W związku z tym, Twoje genetyczne uwarunkowania nie pozwalają Ci być osobą "przy kości". Oczywiście możesz przytyć. W tym celu proponowałbym Ci udać się do dietetyka, który ułoży Ci specjalną dietę przygotowaną pod Twoją osobę. Jak się odżywiasz? Czy uprawiasz jakiś sport?
Student medycyny.
Student

Postautor: Pepsi » 26 paź 2011, 10:09

Nie uprawiam żadnego sportu jednakże bardzo chciałbym chodzić na siłownię. Przez małą masę oraz brak ćwiczeń jestem jednak bardzo słaby i trochę się wstydzę. Jak się odżywiam? Myślę, że normalnie, jak każdy nastolatek.
Pepsi

Postautor: VR3 » 27 paź 2011, 14:00

Jedz z głowa to bardzo ważne i ćwicz na masę. W internecie jest dużo przykładowych diet, trzeba jeść dużo i systematycznie. Najważniejsze białko, dużo białka.
VR3

Postautor: Get UP! » 04 lis 2011, 18:53

Pepsi pisze:Jak się odżywiam? Myślę, że normalnie, jak każdy nastolatek.

Nie wrzucaj wszystkich osób do jednego worka.
Mówisz normalnie jak nastolatek i na moje to jesz tylko w fast food'ach bo tam najczęściej lądują osoby w Twoim wieku. Konieczne jest dostarczanie twojemu organizmowi więcej kcal niż wynosi limit dla Twojego organizmu. Musisz jeść dużo, dużo więcej. Aha i może jakieś odżyweczki by Cie zadowoliły?
Get UP!

Postautor: Pepsi » 07 lis 2011, 18:27

Oj skoro to takie ważne to jem śniadanie, później jak wracam ze szkoły jem koło 16 obiad no i kolację koło 21. W międzyczasie zdarzą się jakieś batony, chipsy, cola ale to na + bo jak wiemy są to bardzo kaloryczne przekąski.
Pepsi

Postautor: Student » 09 lis 2011, 11:17

Pepsi pisze:Oj skoro to takie ważne to jem śniadanie, później jak wracam ze szkoły jem koło 16 obiad no i kolację koło 21. W międzyczasie zdarzą się jakieś batony, chipsy, cola ale to na + bo jak wiemy są to bardzo kaloryczne przekąski.

Zbyt mało posiłków w ciągu dnia. Bierz jedzenie do szkoły, pamiętaj o dużej ilości białka, węglowodany są też bardzo ważne. Jedz dużo i często. Odstaw napoje gazowane, barwione, słodycze i chipsy. Zabierz się za ćwiczenia na siłowni i najlepiej udaj się do dietetyka, prawidłowa rozpiska diety jest bardzo przydatna.
Student medycyny.
Student

Postautor: lonely » 05 gru 2011, 12:57

W Internecie są fajne diety i to zupełnie za darmo. Dużo ryżu, kaszy, makaronów, jajek, piersi z kurczaka, tuńczyków, czarnego chleba. Nie jedz białych chlebów oraz odstaw słodycze. :D
lonely

Postautor: Jędrek » 08 gru 2011, 16:16

lonely pisze:W Internecie są fajne diety i to zupełnie za darmo. Dużo ryżu, kaszy, makaronów, jajek, piersi z kurczaka, tuńczyków, czarnego chleba. Nie jedz białych chlebów oraz odstaw słodycze. :D

Popieram. Trzeba wiedzieć co jeść i nie przesadzać. Słodycze pomagają w nabraniu wagi, ale jest to tylko i wyłącznie tłuszcz, który później będzie ciężko z siebie zrzucić. Mimo wszystko lepiej mieć indywidualnie dobraną dietę. Bez problemu ułożą Ci ją na lepszych siłowniach w Twoim mieście + otrzymasz plan ćwiczeń, którego musisz się trzymać.
Jędrek

Wróć do Forum dietetyczne