Ból pleców

Dział forum zajmujący się problemami zabiegowymi

Ból pleców

Postautor: Sean » 15 gru 2011, 10:22

Miewam bardzo częste bóle pleców, są to bóle promieniujące, jakby całe plecy mnie bolały. Zupełnie nie wiem jak sobie z tym poradzić. Może jakieś okłady albo leki? Sam już nie wiem.
Sean

Re: Ból pleców

Postautor: Student » 17 gru 2011, 12:10

A jak sobie dotychczas radziłeś z problemem? Jak wygląda u Ciebie kwestia wysiłku fizycznego? Czy masz skrzywienie kręgosłupa? Pracujesz, uczysz się?
Student medycyny.
Student

Postautor: Sean » 17 gru 2011, 19:59

Mam 20 lat i pracuję codziennie po kilka, kilkanaście godzin przed komputerem. Tak jak pisałem ból jest promieniujący i ogarnia praktycznie całe plecy. Gdy mam atak dziewczyna masuje mi plecy i wsmarowuje voltaren. Pomaga, ale niestety tylko na krótką metę.
Sean

Postautor: Morlin » 18 gru 2011, 14:28

To kup sobie taki lepszy fotel za kilkaset złotych. Niektóre z nich mają wbudowane masażery i są idealnie dopasowane do ciała tworząc optymalną pozycję podczas siedzenia. Plecy się nie męczą a Ty odczuwasz pełen komfort.
:)
Morlin

Postautor: Get UP! » 18 gru 2011, 17:27

Plecy bolą dlatego, że za mało się ruszasz. Wyjdź na dwór, zapisz się na basen, rozpocznij poranny/wieczorny jogging. Tym bardziej, że dziennie spędzasz wiele godzin w tej samej pozycji. Do tego na pewno nie trzymasz prawidłowej postawy i się garbisz.
Get UP!

Postautor: Aniolek » 19 gru 2011, 13:01

Mnie też plecy bolały. Zacząłem chodzić na basen. Taki lepszy z jacuzzi. Pływam, leżę w jacuzzi i wypoczywam oraz wchodzę na hydromasaże. Zapisałem się też na siłownię. Skutek jest taki, że plecy mnie nie bolą. Polecam!
Aniolek

Postautor: viva » 21 gru 2011, 15:58

Aniolek pisze:Mnie też plecy bolały. Zacząłem chodzić na basen. Taki lepszy z jacuzzi. Pływam, leżę w jacuzzi i wypoczywam oraz wchodzę na hydromasaże. Zapisałem się też na siłownię. Skutek jest taki, że plecy mnie nie bolą. Polecam!

Kiedyś pływałem :) ale teraz mam mało czasu. Postaram się znaleźć 2h w tygodniu na sport, bo teraz to faktycznie w ogóle się nie ruszam :/ Pisaliście jeszcze o fotelu, w niego zainwestowałem i kupiłem taki fajny, wypasiony za prawie 500 złotych :)
viva

Postautor: Student » 21 gru 2011, 16:35

Postaram się znaleźć 2h w tygodniu na sport

2h tygodniowo to trochę mało... Zalecany czas to 30 minut dziennie tj. jakieś 3-4h tygodniowo. Sport jest bardzo ważny, trzeba się ruszać i rozwijać swoje umiejętności sportowe. 30 minut dziennie to nie jest dużo. Ćwiczyć można na przykład podczas oglądania meczu, filmu, serialu. Nic nie stoi na przeszkodzie.
Student medycyny.
Student

Postautor: doktorsky » 11 sty 2012, 14:32

Student pisze:
Postaram się znaleźć 2h w tygodniu na sport

2h tygodniowo to trochę mało... Zalecany czas to 30 minut dziennie tj. jakieś 3-4h tygodniowo. Sport jest bardzo ważny, trzeba się ruszać i rozwijać swoje umiejętności sportowe. 30 minut dziennie to nie jest dużo. Ćwiczyć można na przykład podczas oglądania meczu, filmu, serialu. Nic nie stoi na przeszkodzie.

A jakie te ćwiczenia są zalecane?
doktorsky

Wróć do Forum chirurgiczne