Blizny na twarzy - co robić?

Dział forum zajmujący się problemami skóry i jej przydatków takich jak włosy i paznokcie, oraz niektórymi chorobami ogólnoustrojowym ujawniającymi się na skórze

Blizny na twarzy - co robić?

Postautor: Anetka89 » 14 paź 2011, 6:17

Witam!
Rok temu miałam poważny wypadek samochodowy. Do dzisiaj pozostało mi kilka blizn na twarzy. Co mogę zrobić aby je możliwie najbardziej zniwelować? Nie ukrywam, że bardzo mi one przeszkadzają w życiu wśród społeczeństwa.
Pozdrawiam!
Anetka89

Re: Blizny na twarzy - co robić?

Postautor: Student » 22 paź 2011, 11:44

Jakiego rodzaju działania zostały podjęte przez chirurga plastyka? Pewne jest to, że nie da się całkowicie zlikwidować blizn. Zawsze pozostanie jakiś ślad. Kwestia tego jak bardzo i czy w ogóle będzie to widoczne.
Student medycyny.
Student

Postautor: Anetka89 » 26 paź 2011, 15:49

Miałam przerostowe blizny, które ścięto mi stycznie i nadal skóra w tym miejscu jest czerwona, twarda oraz nieco wypukła. Inna blizna to zwykła kreska po cięciu chirurgicznym.
Anetka89

Postautor: Student » 26 paź 2011, 19:03

Ile czasu minęło od zdarzenia oraz od poszczególnych zabiegów chirurgicznych? Takie blizny należy systematycznie rozmasowywać kupując specjalne preparaty w aptece. Polecam maści z dodatkiem silikonu, są ona teoretycznie bardziej skuteczne od zwykłych maści cebulowych.
Student medycyny.
Student

Postautor: Polska » 02 lis 2011, 14:04

Blizny to głupia sprawa ale staraj się je akceptować. I oprócz chirurga są przecież takie specjalne lasery, widziałam kiedyś film i efekty są szokujące. Nie jest to tanie ale bardzo skuteczne.
Polska

Postautor: Get UP! » 04 lis 2011, 18:50

Polska pisze:Blizny to głupia sprawa ale staraj się je akceptować. I oprócz chirurga są przecież takie specjalne lasery, widziałam kiedyś film i efekty są szokujące. Nie jest to tanie ale bardzo skuteczne.

Laser nie w każdym przypadku pomoże, skoro jest pod opieką chirurga to ona na pewno wie jak tej osobie pomóc. Trzeba często to ugniatać. Oprócz zakupu Dermatixu lub tańszych specyfików takich jak wymienione wcześniej Contratubex, No-Scar czy nawet Cepan polecam ugniatanie blizny za pomocą czegoś twardego (np. guzik) okrytego gazikiem. Blizna będzie mocniej pracować. Efekty będą widocznie po kilku latach systematycznego masowania.
Get UP!

Postautor: Anetka89 » 07 lis 2011, 20:27

Student pisze:Ile czasu minęło od zdarzenia oraz od poszczególnych zabiegów chirurgicznych? Takie blizny należy systematycznie rozmasowywać kupując specjalne preparaty w aptece. Polecam maści z dodatkiem silikonu, są ona teoretycznie bardziej skuteczne od zwykłych maści cebulowych.

Zdarzenie rok temu, zabieg 3 miesiące temu. A ile kosztują takie dobre preparaty do masowania? I czy to prawda, że tak jak napisał Get Up efekty będą widoczne dopiero po kilku latach?!
Anetka89

Postautor: Student » 09 lis 2011, 11:06

Efekty są widocznie systematycznie, już po kilku tygodniach zaczerwienienie powinno być coraz mniejsze. Nie ma jasno określonych ram czasowych, wszystko zależy od organizmu i jego regeneracji. Maść Dermatix kosztuje w okolicach 150 zł. Skoro minęły 3 miesiące to masowanie powinno nastąpić jak najszybciej.
Student medycyny.
Student

Postautor: Get UP! » 10 lis 2011, 20:07

Anetka89 pisze:Zdarzenie rok temu, zabieg 3 miesiące temu. A ile kosztują takie dobre preparaty do masowania? I czy to prawda, że tak jak napisał Get Up efekty będą widoczne dopiero po kilku latach?!

Student już sprostował, źle się wyraziłem. Miałem na myśli to, że masowanie blizny będzie trwało bardzo długo a i nie mamy żadnych pewności, że osiągniesz taki efekt, z którego będziesz zadowolona. Na razie nic innego Ci nie pozostaje, trzeba poczekać kilka miesięcy na kolejny zabieg chirurgiczny lub laser, jeśli się na niego zdecydujesz.
Get UP!

Postautor: RiO » 02 gru 2011, 15:59

ja też mam blizny po poważnym trądziku. Wiele takich kropek i po prostu głębokich dziur praktycznie na całej facjacie. Zaakceptowałam to i nie mam zamiaru nic z tym robić. Wolę wydać kasę na przyjemności zamiast na zabiegi.
RiO

Następna

Wróć do Forum dermatologiczne