Adenotemia? co to takiego?

Dział zajmujący się zdrowiem i chorobami człowieka w wieku dziecięcym i rozwojowym

Adenotemia? co to takiego?

Postautor: What's » 21 lis 2011, 11:31

Byłem z bratem dzisiaj u pediatry z moim młodszym bratem. Jestem jego prawnym opiekunem i wszystko załatwiam tak jakbym był jego rodzicem, wiecie co mam na myśli. Chłopak był na badaniu kontrolnym i lekarz stwierdził znaczne powiększenie migdałków. Stwierdził konieczność zabiegu o nazwie adenotemia. Czy to coś poważnego moi drodzy?
Wojtek.
What's

Re: Adenotemia? co to takiego?

Postautor: Student » 03 gru 2011, 18:36

Adenotemia jest to zabieg chirurgiczny a dokładniej laryngologiczny. Nie jest niebezpieczny. Polega to na ścięciu przerośniętego migdała w gardle. Trwa to dosłownie chwile i jeszcze tego samego dnia brat powinien opuścić szpital.
Student medycyny.
Student

Postautor: Piasek » 03 gru 2011, 23:53

Siema!
Ja miałem wycinane migdały, pamiętam to jakby to było dziś. Miałem włożone takie jakby nożyce i było szarpnięcie po którym wyplułem wyciętą część migdała. Tak jak pisze student jeszcze w ten sam dzień wypisali mnie ze szpitala. Dzięki temu jestem znacznie zdrowszy, już tak często nie choruję.
Pozdrawiam
Piasek

Postautor: lonely » 05 gru 2011, 12:52

Też miałem wycinane. I bardzo dobrze bo tak jak pisał ten ktoś powyżej bardzo to pomaga. Jest to bardzo nieprzyjemne, ale warto pójść na taki zabieg. ;D
lonely

Postautor: Jędrek » 08 gru 2011, 16:23

What's pisze:Byłem z bratem dzisiaj u pediatry z moim młodszym bratem. Jestem jego prawnym opiekunem i wszystko załatwiam tak jakbym był jego rodzicem, wiecie co mam na myśli. Chłopak był na badaniu kontrolnym i lekarz stwierdził znaczne powiększenie migdałków. Stwierdził konieczność zabiegu o nazwie adenotemia. Czy to coś poważnego moi drodzy?
Wojtek.

Tego samego dnia Was wypuścili? Ja siedziałem 3 dni. Z tego co wiem to opieka szpitalna po zabiegu to co najmniej 24h, trzeba przecież kontrolować krwawienie, które będzie bardzo obfite. Łatwo jest się nabawić urazy chirurgicznego a także innymi komplikacjami jak zwężenie części nosowej gardła.
Jędrek

Postautor: Aneta » 10 gru 2011, 20:40

Jędrek to zależy od ewentualnych komplikacji. Jeśli po kilku dniach od wycięcia migdałków nic się nie dzieje, to już raczej nie można spodziewać się niewyjaśnionych komplikacji. U Ciebie musiało się coś dziać i tyle.
Aneta

Postautor: Morlin » 18 gru 2011, 14:36

Ja słyszałem, że w obecnych czasach lepiej jest usuwać przerośnięte migdały. Wśród moich znajomych mało kto nie przechodził adenotemi. Zabieg mało szkodliwy a występowanie objawów praktycznie niemożliwe.
:)
Morlin

Wróć do Forum pediatryczne